• psks_06.jpg
  • psks_04.jpg
  • pilkarze.jpg
  • psks_02.jpg
  • psks_03.jpg
  • psks_05.jpg
  • banner_07.jpg
  • logo-fundacja-lotto-jpg.jpg
  • psks_01.jpg
  • banner_04.jpg
  • banner_03.jpg
  • banner_08.jpg
  • cwiczenia.jpg
  • aqualogo.jpg

KAWIARENKA SENIORA
DOM PARAFIALNY w Hałcnowie
18.09.2024r. godz. 15:30

Wyklad:
Główne zasady niemarnowania żywności
oraz warsztaty robienia kiszonek i octu

Każdy uczestnik spotkania proszony jest o zabranie ze sobą;
- 2 słoiki, najlepiej 1 l, z nakrętkami – bo będziemy robić kiszonkę i ocet, poza tym nóż.
- to co urosło w ogrodzie, w razie czego ze sklepu. Ilość taka, jak się zmieści do połowy słoika.

Propozycje na kiszonki: rzodkiewka, marchew, pietruszka, czosnek, kalafior, burak, pomidory koktajlowe, ogórek, cebula, dynia, seler, naciowy też, papryka, rzepa, kapusta w 1 części – będziemy robili mixy – będzie możliwość wymieszania warzyw – takie kolorowe słoiki. Niech każdy przyniesie 2 warzywa.

Na ocet: jabłka, gruszki, śliwki, koperek, zioła: mięta, melisa, kwiaty aksamitki, krwawnika, lawenda – na ocet tylko 2 z wymienionych roślin.

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego o/Mikołów

P-SKS "BESKIDY"

Kiszonik i ocet

Wspierają nas