KAWIARENKA SENIORA
DOM PARAFIALNY w Hałcnowie
18.09.2024r. godz. 15:30
Wyklad:
Główne zasady niemarnowania żywności
oraz warsztaty robienia kiszonek i octu
Każdy uczestnik spotkania proszony jest o zabranie ze sobą;
- 2 słoiki, najlepiej 1 l, z nakrętkami – bo będziemy robić kiszonkę i ocet, poza tym nóż.
- to co urosło w ogrodzie, w razie czego ze sklepu. Ilość taka, jak się zmieści do połowy słoika.
Propozycje na kiszonki: rzodkiewka, marchew, pietruszka, czosnek, kalafior, burak, pomidory koktajlowe, ogórek, cebula, dynia, seler, naciowy też, papryka, rzepa, kapusta w 1 części – będziemy robili mixy – będzie możliwość wymieszania warzyw – takie kolorowe słoiki. Niech każdy przyniesie 2 warzywa.
Na ocet: jabłka, gruszki, śliwki, koperek, zioła: mięta, melisa, kwiaty aksamitki, krwawnika, lawenda – na ocet tylko 2 z wymienionych roślin.
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego o/Mikołów
P-SKS "BESKIDY"